Bhagavad Gītā- the song of the Blessed One

en fördjupning i en av världens mest älskade texter

Better one’s own duty, though imperfect

Than the duty of another well performed;

Performing the duty prescribed by one’s own nature,

One does not incur evil (Bhagavad Gītā 18.47)

Få texter berör, upprör och vägleder som Bhagavad Gītā, ofta översatt till "the song of the Blessed One" eller ”Herrens Sång”. Verket utgör en del av världens längsta epos Mahabharata och skrevs ner för första gången kring 300-talet f.v.t. Det är en text om tvivel, plikt och rättrådighet och därför angår den oss även idag, så långt från sin ursprungliga kontext, både geografiskt, religionshistoriskt och tidsmässigt.

Bhagavad Gītā kan läsas både som filosofisk undervisning, poesi och historisk skildring. I den här kursen, som kommer att ges under våren 2023, kommer vi att studera den för dess skönhet, visdom och oefterhärmliga vis att lägga fram yogisk doktrin.

Texten inleds med att huvudrollsinnehavaren, Arjuna, blickar ut över ett slagfält han inte vill strida på och modfälld lägger ned sina vapen. Arjunas upplevelse är i princip- ”vad jag än gör så blir det fel, så jag väljer att inte göra något.” Men i sitt desperata tillstånd, full av tvivel, är han också redo att bli undervisad. Och det blir han, av Gud själv, som tagit formen av hans släkting och vän, Krishna.

Genom Bhagavad Gītās berömda rader tas vi med på en resa, inte bara genom en religionshistorisk miljö där allt fler människor avgett uppgivelselöften och behövde lockas tillbaka till sina kollektiva och personliga plikter (dharma) men genom en människas inre frågor om vad som egentligen är bäst- att agera eller att låta bli, om hur verkligheten är uppbyggd, om varför vi gör saker trots att vi inte vill och hur vi når befrielse.

Kursen ges live under våren 2023 (3 februari, 3 mars, 24 mars, 21 april och 12 maj mellan kl.10-11.30 på zoom). För dig som inte kan delta då finns kursen kvar här för självstudier.

När du läser den här kursen får du:

* Fem 90-minuters videoklasser

* Textdokument om Bhagavad Gīṭā

* Mytologiskt berättande av Mahābhārata

* En religionshistorisk förståelse för textens ursprung

* Genomgångar av de filosofiska system (Sāṃkhya och Vedānta) som texten grundas i

* Undervisning om de olika former av yoga som återfinns i Bhagavad Gītā

* En grundläggande genomgång av textens 18 kapitel


Your Instructor


Tova Olsson
Tova Olsson

Tova har undervisat yoga, meditation och filosofi i i Göteborg i mer än 15 år. Hon håller en master i religionsvetenskap från Göteborgs Universitet, specialiserad inom yoga och tantra i klassiska och samtida former. Tova besitter en unik förmåga att presentera komplicerade filosofiska idéer på ett lättillgängligt, humoristiskt och ömt vis. Hon undervisar filosofidelen på flertalet yogalärarutbildningar i Sverige, är vetenskapligt publicerad och arbetar för närvarande på sin doktorsavhandling vid Umeå Universitet.


Frequently Asked Questions


När börjar och avslutas kursen?
Kursen hålls live under våren 2023 men är tillgänglig här för självstudier så länge du vill.
Hur länge har jag tillgång till kursen?
När du köper en kurs på Saraswati Studies har du alltid tillgång till den så länge du vill så att du kan återvända till den närhelst du behöver inspiration!

Get started now!